Andalusië: Flamenco, zomer, motorrijden

eingetragen in: Geen categorie 0

Alom bekend is het dat het zuidelijkste puntje van Spanje – de Costa Blanca – het hele jaar door aangenaam weer biedt en het bij uitstek geschikt is voor een strandvakantie. Maar vergis je niet; Andalusië is een prachtig gebied om met de motor te verkennen. Steden als Malaga, Granada, Sevilla, Cordoba en Ronda vormen uitstekende aanknopingspunten om een motorreis te plannen. Zowel in het voor- als najaar.

Klimaat en weer

Andalusië heeft een mediterraan klimaat, met droge zomers beïnvloed door de Azoren, maar met de mogelijkheid van hevige regenval en af en toe extreem warme temperaturen. In de winter zijn er koufronten. Toch is er binnen Andalusië veel klimatologische verscheidenheid. Van de uitgebreide kustvlakten tot de toppen van de Sierra Nevada. In Andalusië vind je de droogste plek op het vasteland van Europa, de Cabo de Gata, met slechts 117 mm regen per jaar. Hoe meer je naar de oostkant van Andalusië gaat, hoe minder neerslag er is. De vallei van de Guadalquivir heeft een gematigde regenval. De Tabernas woestijn in Almería, Europa’s enige echte woestijn, heeft minder dan 75 dagen meetbare neerslag, en een aantal bijzondere plaatsen in de woestijn hebben rond de 50 van deze dagen. Veel van “droog Andalusië” heeft meer dan 300 zonnige dagen per jaar.

De gemiddelde temperatuur in Andalusië is het hele jaar door meer dan 16 ° C. Dus wat betreft motorrijden zit je in het zuiden van Spanje “gebakken”.

 

 

De moeite waard om te gaan

Andalusie4In Andalusië vind je ontzettend veel mooie culturele bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het Alhambra in Granada, een Moors citadel en paleis. Het is een van de meest bekende onderdelen van de islamitische historische erfenis, waardoor Granada een ‘hot spot’ is wat betreft cultuur en toerisme. Niet ver van het Alhambra vind je de bergketen Sierra Nevada. Met zestien bergtoppen boven de 3000 meter is het na de Alpen de hoogste bergketen van West-Europa. De hoogste berg van het Spaanse vasteland, de Mulhacén (3482 m), bevindt zich in dit gebergte. De naam Sierra Nevada betekent besneeuwde bergketen in het Spaans.

 

andalusietemperatuurandalusiezonuren

 

 

 

 

 

 

 

De hoofdstad van Andalusië is de prachtige stad Sevilla. Het is absoluut de moeite waard om hier twee dagen te verblijven. Met een keur aan culturele bezienswaardigheden, een bruisend nachtleven en geweldige authentieke restaurantjes. Er wordt ook wel gezegd dat in Sevilla de Flamenco is geboren. Vind je weg naar de Kathedraal die midden in de stad ligt en je kunt uren slenteren zonder je te vervelen. Ook het bekende Alcazar (Paleis) met weelderige tuinen en interieur is een bezoek meer dan waard.

Alhambra1De hele zuidkust van Andalusië, ook wel Costa Blanca genoemd, heeft veel leuks in petto. Leuke strandplaatsjes en vissersdorpjes zoals Cadiz zijn een echte aanrader. Als je van vis houdt ben je hier op de juiste plek. Dagelijks vers gevangen in een omgeving met veel sfeer.

Één van de leukste kleine stadjes in Andalusië is Ronda. Bekend van de Puente Nuevo. De Puente Nuevo (Spaans voor Nieuwe Brug) is de nieuwste en de grootste van de drie bruggen die over de 120 meter diepe kloof loopt. Hierdoor stroomt de rivier Guadelevín die de stad Ronda verdeelt. Ook is Ronda weer net als de vele andere steden in Andalusië rijkelijk voorzien van leuke restaurantjes en café’s.

Bovendien is het rondom Ronda fantastisch motorrijden door de bergen. Het asfalt is er over het algemeen van goede kwaliteit en je rijdt via kleine bergdorpen met witte huizen naar Ronda.