Vliegtickets: wanneer boeken?

eingetragen in: Geen categorie 0

In tien jaar tijd is er veel veranderd in luchtvaartland. Na de komst van Ryanair en hun succesformule zijn er diverse luchtvaartmaatschappijen gekomen die hun roer hebben omgegooid en dit concept hebben gekopieerd. De ene na de andere prijsvechter smijt met bodemprijzen naar populaire vakantiebestemmingen. Als je op een gunstig moment boekt heb je soms al een retourtje Zuid Spanje te pakken voor nog geen vijf tientjes. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je enkel handbagage meeneemt. De grootte en het gewicht van deze handbagage is per luchtvaartmaatschappij verschillend.

Trolley handbagage
Trolley handbagage

TIP: Schaf een koffertje aan dat voldoet aan de maten voor handbagage. Voorwaarden Ryanair: “Een stuk handbagage per persoon* met een gewicht tot 10kg en maximale afmeting van 55cm x 40cm x 20cm, plus een klein tasje van maximaal 35cm x 20cm x 20cm”. Deze koffertjes zijn vaak al voor een paar tientjes verkrijgbaar en bieden genoeg ruimte om spullen mee te nemen voor een korte vakantie.

Als je je motor laat vervoeren is het vaak niet nodig om met handbagage te vliegen. Je kunt je spullen meegeven in een grote sporttas die mee gaat op transport. Je kunt je koffer immers ook niet meenemen op de motor die je als het goed is al helemaal hebt klaargemaakt voor je reis.

Wanneer boeken?

Wat is nu uiteindelijk de beste tijd om je vliegtickets te boeken? Soms boek je ruim van te voren en blijkt twee weken voor vertrek dat de vliegtickets ineens minder dan de helft kosten als waar je ze destijds voor hebt geboekt. Ik denk dat het te maken heeft met vraag en aanbod. Er is soms geen touw aan vast te knopen en het blijft een gok om te timen wanneer je boekt.

Vergelijkingssite Skyscanner heeft een leuk artikel hierover geschreven waarin wat statistieken staan over de prijsbepaling van de vliegtickets. Uit het artikel blijkt dat de beste periode om je vliegtickets te boeken 7 á 9 weken van tevoren is. De vraag is natuurlijk ook of de prijsvergelijkers daadwerkelijk de laagste prijs aanbieden. Persoonlijk raadpleeg ik eerst de websites van de bekende aanbieders zoals onder aan dit artikel vermeldt. Mijn ervaring is dat hier toch de gunstigste aanbieding uit rolt.

Waag je de gok of ga je liever voor zekerheid?

 

Handige links

Ryanair – De bekendste prijsvechter in luchtvaartland met vluchten vanuit o.a. Eindhoven, Maastricht, Brussel en Groningen
Easyjet – Budgetvluchten naar Zuid Europa vanuit o.a. Amsterdam
Transavia – Vertrekt vanuit o.a. Eindhoven, Rotterdam, Groningen, en Amsterdam
Wizz Air – Budget vluchten vanuit o.a. Eindhoven naar voornaamelijk Oost Europa
Skyscanner – Vergelijk de prijzen van vliegtickets. Website is erg gebruiksvriendelijk
Matrix Airfare Search: Vergelijk de prijzen van vliegtickets. Erg flexibel

 

 

Schreibe einen Kommentar