Vijf steden in Toscane die je gezien moet hebben

Geplaatst in: Geen categorie 0

Toscane is een geweldige streek om met de motor te verkennen. Zodra je vanuit Pisa het binnenland intrekt krijg je het gevoel terug te gaan in de tijd. Prachtige landschappen gevuld met mooie vergezichten over de heuvels, de kenmerkende cipressen, klaproosvelden, schilderachtige dorpjes en steden die je meenemen naar de middeleeuwen. Welke steden in Toscane mag je niet missen?

Siena

SienaSiena is misschien wel de meest fotogenieke stad van Toscane. Het schelpvormige Piazza del Campo met de slanke Torre del Mangia die mooi afsteekt tegen de blauwe lucht, de smalle straatjes, stuk voor stuk deel van een eigen contrada, zoals de wijken in Siena heten. Tijdens de jaarlijkse paardenrace barst de strijd tussen de wijken los, een zeer bijzondere traditie die nog steeds in ere wordt gehouden.

Het mooiste plein van de wereld
Het hart van Siena is het Piazza del Campo, het schelpvormige plein, dat is aangelegd op de plek waar de drie heuvels samenkomen waarop Siena ooit is gebouwd. Deze ‘schelp’ wordt door witte strepen in het plaveisel in negen stukken verdeeld. Deze negen stukken verwijzen naar de tijd dat Siena door een bestuur van negen mannen werd geregeerd. Lees Meer…

Lucca

De charme van Lucca ligt niet in grootse monumenten die kunnen wedijveren met de Toren van Pisa, maar juist in de fijne, op en top Italiaanse sfeer die in de straatjes van dit stadje heerst.

Toscane_lucca-wall.jpgFietsen over de stadsmuur
Het mooiste zicht op Lucca heb je vanaf de zestiende-eeuwse stadsmuur, die het centrum van de stad volledig omringt. De muur die we tegenwoordig zien, werd ooit gebouwd op de overblijfselen van een Romeinse muur en maakte deel uit van een ambitieus verdedigingswerk. Boven op de muur is een wandel- en fietspad met een totale lengte van circa vier kilometer aangelegd. Heerlijk om op een zomerse dag een stukje te fietsen en te picknicken met Lucca aan je voeten.

Dat Lucca een Romeinse stad is geweest, zie je vooral nog  het Piazza dell’Anfiteatro. Dit plein, waar je nu veel restaurantjes en souvenirwinkeltjes vindt, was in de tweede eeuw een arena, met eromheen tribunes en eronder kamertjes voor de… Lees Meer…

San Gimignano

San Gimignano staat ook wel bekend als het middeleeuwse Manhattan. Het stadje in Toscane heeft deze bijnaam te danken aan het grote aantal torens dat er in die tijd te zien waren. Het waren er toen maar liefst 72. Families bouwden tegen elkaar op. Hoe hoger de toren, hoe meer aanzien. In 1580 waren er nog 25 over.

Toscane_san-gimignanoHoeveel torens er nu nog overeind staan, daarover is niet iedereen het eens. De Nederlandse Wikipedia spreekt over dertien torens, de Italiaanse over zestien torens. Weer andere bronnen tellen veertien torens, de klokkentoren van de Collegiata en de woontoren van de familie Pesciolini tellen dan niet mee. Uit eigen ervaring putten is nog niet zo makkelijk: als je naar de stad toe rijdt, raak je de tel kwijt omdat de weg zo slingert; in San Gimignano zelf worden bepaalde torens steeds aan het oog onttrokken. Maar hoeveel het er ook zijn: ze zijn het belangrijkste kenmerk van dit Toscaanse heuvelstadje.

De Torre Grossa (Grote Toren) is met 54 meter de hoogste toren van de stad. Je kunt deze toren als enige van de overgebleven woontorens ook beklimmen. Boven wacht een prachtig uitzicht op San Gimignano en omgeving. Lees Meer…

Montepulciano

Montepulciano is een van de hoogstgelegen stadjes in Toscane, op een hoogte van maar liefst 605 meter! De klim naar boven wordt beloond met een spectaculair vergezicht en, voor de liefhebber, een glas Vino Nobile di Montepulciano, de heerlijke lokale wijn.

Montepulciano is vrij langgerekt, waardoor je op de meest onverwachte plekken leuke doorkijkjes hebt en al gauw geniet van schitterende vergezichten. Ook in het stadje zelf is van alles te zien.

Toscane_montepulciano-doorkijkjr.jpgWolvin wordt leeuw
Zo zien we op het Piazza Savonarola een leeuw staan, de marzocco, het symbool van Florence. Montepulciano was namelijk lange tijd inzet van de strijd tussen Siena en Florence. Toen Siena er nog de baas was, stond op deze plek een wolvin, die in 1511 het veld moest ruimen voor de leeuw. En hoewel beide steden nu niets meer te zeggen hebben in Montepulciano, is de leeuw blijven staan.

Montepulciano herbergt prachtige palazzi, zoals het Palazzo Avignonesi, het Palazzo Tarugi en het Palazzo Bucelli, allemaal aan de Via Gracciano. Dit laatste palazzo is herkenbaar aan de Etruskische urnen en Romeinse inscripties in de onderste laag. De voormalig bewoner was namelijk een fervent verzamelaar van Etruskische en Romeinse kunst. Geen paleis maar een toren is de Torre di Pulcinella, waar Pulcinella, de zwart/witte harlekijn uit de commedia dell’arte, de uren slaat. Lees Meer…

Florence

Florence (Firenze in het Italiaans) is volgens veel reizigers de mooiste stad ter wereld. De stad heeft alles voor wie van geschiedenis, kunst, cultuur en mode houdt. Het roemrijke verleden is letterlijk op iedere straathoek terug te vinden, net als de getuigen van de fascinerende gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld.

Toscane_florence-duomoFlorence biedt onderdak aan ruim een vijfde deel van alle westerse kunstschatten, met de Galleria degli Uffizi als absolute koploper. Maar ook de indrukwekkende Duomo, met de grootste koepel ter wereld, Michelangelo’s David en al die andere beelden op het Piazza della Signoria zijn de moeite waard. En dan hebben we het nog niet over de vele kerken met hun rijkdommen, de Santa Croce, de San Marco, de Santa Maria Novella en de San Lorenzo, met de door Michelangelo prachtig vormgegeven grafmonumenten voor De Medici’s.

Maar Florence biedt ook kleine, sfeervolle straatjes waar je doorheen kunt slenteren zonder ook maar iemand tegen te komen. Vooral in Oltrarno, aan de andere kant van de Ponte Vecchio, waar je volgens velen nog het echte Florence kunt ervaren. Je ruikt er de pasta die straks op tafel komt, de geur van hout die uit een van de vele ateliertjes komt, of de ietwat muffe geur van een oud kerkje dat ineens tussen de huizen opduikt.

Daarnaast is Florence bij uitstek geschikt om heerlijk te genieten van la dolce vita, struinend door de modestraten met chique winkels, nippend van een cappuccino op een van de pleinen die de stad rijk is of aan een aperitivo met uitgebreid buffet.

Omdat er in Florence zoveel te zien en te doen is, hebben we voor deze stad een speciale website gemaakt. Florence-Nu biedt alle informatie over de bezienswaardigheden, musea, markten en tentoonstellingen in Florence. Uiteraard geven we ook tips voor uitstapjes, de lekkerste restaurants en de leukste winkels. Buon viaggio! Lees meer…

Een korte video-impressie van stedelijk Toscane

 

Info Toscane

Aanbieding Toscane

  • De wegen in de Toscane zijn voor ieder type motorfiets geschikt;
  • Het klimaat in Toscane is erg prettig. Vanaf april tot en met oktober is het weer er goed;
  • Vanuit Nederland vlieg je vanaf bijvoorbeeld Schiphol, Eindhoven, Maastricht of Charleroi binnen anderhalf uur naar Pisa. Prijzen voor een retourticket beginnen al vanaf € 50 per persoon.
  • Wil je gebruik maken van de aanbieding naar Toscane? We brengen je er al naar toe en halen je op vanaf € 325 per motorfiets!

Geef een reactie